Basketschool - onze visie

Sedert augustus 2007 heeft Sint-Niklase Condors de basketschool opgericht onder impuls van Shirley Meersman (toenmalig administratief coördinator). De school startte met 3 deelnemers en vandaag zijn reeds meer dan 70 spelers ingeschreven. Een aantal van hen zijn reeds volledig geïntegreerd en zijn volwaardig lid van een competitieploeg.

De basketschool biedt een forum voor elke speler die wenst te beginnen met basketbal. Elke nieuwe speler krijgt er zijn eerste trainingen die gegeven worden door gediplomeerde trainers of trainers die een trainerscursus volgen.

Het hoofddoel van de basketschool is om alle spelers (behalve de allerkleinsten) zo snel mogelijk op het competitie-niveau te brengen zodat ze ingeschakeld kunnen worden in hun eigen leeftijdscategorie. Door deze aanpak vermijden we frustraties zowel bij de nieuwe leden als bij spelers die reeds jaren competitie spelen. Enkel en alleen wanneer een speler uit de basketschool het gewenste niveau heeft behaald, zal hij/zij doorgeschoven worden naar een competitieploeg.

De basketschool is slechts een voorbereiding op het echte werk. Niemand zal dan ook langer dan nodig in de basketschool blijven. De basketschool is immers geen einddoel op zich.

We onderscheiden in de basketschool 3 groepen. De mini's (5,6 jaar)de premicroben - U8 (7,8 jaar) en de microben/benjamins - U10/U12 (9, 10, 11 jaar).

In de basketschool maken de allerkleinsten, onze mini's, spelenderwijs kennis met basketbal. Het doel is het lichaam veelzijdig te leren beheersen en de bal te leren manipuleren als basis voor het ontwikkelen van spelbeheersing. Zij leren dribbelen, passen en vangen en vele andere balvaardigheden. Daarnaast krijgen zij uiteenlopende bewegingsvormen aangeboden zoals leren lopen, stoppen, snel reageren op signalen, enz...

Dit alles om hen zo compleet mogelijk te ontwikkelen en hen voor te bereiden op een succesvolle loopbaan als sporter zonder al te veel blessures.

De spelers evolueren van "ik met de bal" naar "ik en 1 of meerdere ploegmaten" tot "ik en een verdediger".

De premicroben en microben/benjamins krijgen dezelfde bewegingsvormen en balvaardigheden aangeboden maar zijn aangepast aan hun leeftijdscategorie.

Bij de premicroben is het einddoel om 3-3 te kunnen spelen. De spelers leren oplossingen te vinden voor eenvoudige naar meer complexe spelproblemen. Zo leren ze de juiste beslissingen te nemen voor diverse spelsituaties. Daarenboven leren zij reeds de eerste echte technische vaardigheden zoals een lay-up, het shot,... Zij worden ook ingewijd in enkele eenvoudige spelregels van basketbal.

Bij de microben/benjamins is het einddoel om 4-4 te kunnen spelen.  Zo worden ze voorbereid om in een competitieploeg vanaf benjamins (U12) 5-5 te spelen.

Alle spelers worden op regelmatige tijdstippen geëvalueerd door de trainers en de sportief verantwoordelijke zodat de vorderingen in kaart kunnen gebracht worden en de gepaste oefenstof aangeboden kan worden. Afhankelijk van het talent van een speler zal hij/zij sneller of trager doorgroeien naar een competitieteam.

Is je zoon of dochter gebeten door de basketbalmicrobe of zoek je een complete sport die je kind zowel lichamelijk, mentaal als sociaal zal ontwikkelen... dan is deze sport zeker het proberen waard. De basketschool zal je kind met plezier opvangen en spelenderwijs inwijden in de uitdagende vaardigheden van het basketbalspel.

Graag tot dan.

© 2018 Koninklijke Sint-Niklase Condors. Alle rechten voorbehouden.